fbpx
Сьогодні
Рішення 18:20 30 Чер 2023

Журналістика рішень в Україні: 10 найкращих статей “Рубрики” у червні

Рішення взаємопідтримки та взаємодопомоги від українців — це те, що допомагає здолати найбільші перешкоди. “Рубрика” розповідає про десять рішень червня, покликаних долати наслідки війни росії в Україні. Від психологічного здоров’я дітей — до безпеки укриттів.

English version here

Цього місяця росія підірвала Каховську ГЕС, чим спричинила найбільшу після Чорнобиля екологічну катастрофу в Україні. росія продовжувала обстрілювати українські міста. Продовжувала чинити воєнні злочини. Якби не війна, яку вона розв'язала проти України, жодне з тих рішень, які ви знайдете далі, українцям не знадобилося б. Але велика війна триває вже другий рік, і українці роблять усе у своїх силах, щоб долати її наслідки.

"Вулик любові й добра"

Patron Pet Cente

Квіточка на руках у волонтерки Анастасії Козирєвої

Уночі 6 червня окупанти підірвали Каховську ГЕС, її руйнування призвело до масштабної повені. У водяній пастці опинилися тисячі людей і тварин.

Волонтери та працівники спеціальних служб масово почали порятунок постраждалих людей і тварин. Урятовані котики й песики їдуть до Миколаєва, Кропивницького, Полтави, Черкас, Харкова, Чернігова, Києва та інших міст. Але й там їм потрібні допомога та піклування.

Одним із перших у столиці врятованих від потопу тварин з Херсонщини почав приймати Patron Pet Center. Саме щоб допомогти чотирилапим, Центр адопції, що розміщений у 11 павільйоні ВДНГ (Національний комплекс "Експоцентр України", пр-т Академіка Глушкова, 1) відкрився аж за місяць до запланованої дати. Наразі тут орієнтовно 80 тварин, але буде більше. "Рубрика" дізнавалася, як почуваються тваринки й чим їм можна допомогти.

Допомогти жінкам, що втратили коханих

психологічна допомога для вдів

Альона Прокопенко під час одного з занять

У колі, де кожна розуміє кожну — так раз на тиждень збираються учасниці запорізького проєкту "Коханий, я живу!". Шестеро жінок, які у цій війні втратили своїх чоловіків, під шефством психологині працюють із болем втратити. Проєкт створила запорізька активістка та доброволиця Ярина Геращенко, а сама ідея народилась в Альони Прокопенко — дружини захисника Іллі Волошина, який загинув наприкінці жовтня 2022-го.

Як вдалось об'єднати жінок, які втратили коханих? З якими проблемами вони стикаються щодня? Та як можна підтримати учасниць проєкту? Читайте у тексті "Рубрики".  

Жіноча платформа допомоги

SafeWomenHUB

За даними ООН, станом на квітень 2022 року в Україні переселенцями стали майже 13 мільйонів осіб, з яких понад 5,2 мільйона виїхали за межі України. Гуманітарна катастрофа в окупованих та прифронтових містах і селах особливо вплинула на життя жінок і дівчат, особливо — жінок з дітьми. Невідкладна допомога від психологинь та соціальних працівниць стає все важливішою у воєнний час.

У квітні 2022-го року Міжнародний благодійний фонд "Українська фундація громадського здоров'я" створив SafeWomenHUB — платформу для надання невідкладної психологічної, соціально-правової та гуманітарної допомоги жінкам та дівчатам, які постраждали внаслідок війни. Мета ініціативи — підвищення обізнаності дівчат щодо запобігання різним формам насильства, в тому числі сексуальному насильству. "Рубрика" розповіла про те, кому і як може допомогти цей проєкт.

Підготовка до війни

Український Легіон

Війна триває і, вочевидь, триватиме ще довго. Це означає, що з часом все більше цивільних муситимуть одягати на себе піксель. Тому сьогодні українці, що не мають стосунку до війська, вже шукають різні вишколи та підготовчі курси. 

Як зазначають самі військові, повальне "коучерство" з'явилося не вчора: хтось навчає НЛП, хтось — йозі, хтось — вирощувати розсаду, а хтось — "воювати". До бойової підготовки у військовій частині люди "по оголошенню" або ті, які вміють добре знімати видовищні "відоси" бути допущені не можуть. Підготовка в бригадах здійснюється за встановленим порядком із залученням виключно професіональних інструкторів. А ось для цивільних, які хочуть пройти військовий вишкіл, ризик натрапити на самозванця є, і досить суттєвий. Адже в Україні стабільно високий попит на курси та тренінги, де вивчають основи військової справи, тактичної медицини, самооборони та стрільби. 

"Рубрика" зібрала добірку перевірених курсів з військової справи. 

Психологічна реабілітація для дітей

Gen.Camp

Фото проєкту Gen.Camp

Дівчата з Волновахи, на чиїх очах батько загинув від російського обстрілу. Хлопець із Бучі, який стояв поруч із татом, у якого вистрілили росіяни. Дівчинка з Херсонської області, чийого пораненого батька обстріляли у кареті швидкої і якій разом з мамою довелося збирали його по частинах, щоб поховати… Кількість дітей, які постраждали від військової агресії рф, зростає щодня. Сьогодні психологічної реабілітації потребують тисячі українських дітей, які вже понад рік переживають травматичний досвід війни.

Gen.Ukrainian — громадська організація однодумців та меценатів, які об'єдналися, щоб допомогти дітям України. Місія ініціативи — зробити максимум задля подолання психологічних травм у дітей, котрі зіштовхнулися з жахіттями війни. Влітку 2022 в рамках Gen.Ukrainian започаткували проєкт Gen.Camp — табір для психологічної реабілітації дітей. Другий рік поспіль організатори, працівники та терапевти табору роблять усе, щоб травмовані війною діти знову могли посміхатися, говорити й почуватися щасливими. А "Рубрика" розповідає, як це працює.

Відродження екопарку

Фельдман Екопарк

Волонтер Фельдман Екопарку з лосем

Фельдман Екопарк — зелена зона, відкритий для безплатного входу зоопарк. Принаймні таким він був до весни минулого року. Фельдман Екопарк став першою територією в передмісті Харкова, яка постраждала від російських обстрілів.

Одразу після вторгнення тварин почали евакуювати, а 8-го березня під час чергового обстрілу загинули двоє робітників парку, які годували тварин. Так, до кінця місяця частину тварин евакуювали, а частина лишилась. Ресурсів — авто, волонтерів — для евакуації катастрофічно не вистачало. Тоді від Екопарку пролунала заява, яка говорила про безвихідь: решту тварин, яких не вдалось евакуювати, планують приспати.

Та ця заява і врятувала тварин. Як розповіли "Рубриці" в Екопарку, після цього посипався шквал повідомлень від охочих допомогти врятувати звірів. Так почала складатись історія порятунку тварин, яка стала відомою далеко за межами України. Як рятували тварин і як тепер вони поступово повертаються додому — "Рубрика" розповідає за посиланням.

Медіаакадемія для дітей переселенців

Медіа Академія для дітей ВПО

Учасниця медіаакадемії під час зйомки сюжету

Тисячі українських родин переселенців починають життя з початку через війну. Заново знайти себе на новому місці — непросто як для дорослих, так і для дітей — без звичних речей, без друзів, без сформованих звичок. Вдома діти залишають не лише своє минуле, а й часто — улюблені заняття, адже знайти потрібні гуртки та секції, щоб продовжити займатися на новому місці, — неабиякий виклик.

Для того, щоб наповнити життя дітей вимушених переселенців новими сенсами, благодійний фонд "Добро ТУТ" запустив у Дніпрі дитячу "Медіа Академію". Для чого потрібне "телебачення в мініатюрі" і яка від нього користь, "Рубрика" розпитала керівницю медіахабу Анастасію Староскольцеву.

Простір, що об'єднав жителів села

Potaptsi HUB

Війна, яку розпочала росія, стала для українських громад неабияким випробуванням. Але попри все наші селяни гідно відреагували на виклики воєнного часу. У кризових умовах вони продовжують працювати, завзято допомагають військовим, збирають кошти та гуманітарну допомогу, розміщують та всіляко підтримують вимушених переселенців. Крім того, навіть у часи війни, жителі сіл знаходять у собі наснагу на те, щоби життя "маленької Батьківщини" не просто продовжувалося, а й ставало кращим. Заручившись допомогою фондів та меценатів, вони успішно втілюють у життя громад важливі та корисні ідеї.

Один із таких проєктів втілили в селі Потапці, що на Черкащині. Тут місцевим жителям вдалося створити багатофункціональний простір "Potaptsi HUB "Територія єдності" й наповнити його теплом, затишком, сучасною технікою та можливостями для навчання, розвитку і підтримки.

Про те, як занедбана сільська бібліотека перетворилася на простір, який обʼєднав жителів села, "Рубрика" поговорила з керівницею проєкту Людмилою Горденко.

Системні рішення для безпечних укриттів

що треба змінити, щоб укриття стали справді доступними

У ніч на 1 червня 2023 року під час ракетної атаки російських окупантів у столиці загинуло троє людей, серед них — 9-річна дитина. Чоловік однієї з загиблих розповів, що в момент, коли люди хотіли сховатися від обстрілу, укриття, що розташовувалося в лікарні, було зачиненим. Люди загинули від уламків російської ракети, що впали на території лікарні. Трагедія оголила проблему з доступністю укриттів у столиці — і деінде.

По всій Україні взялися перевіряти стан та доступність укриттів. "Рубрика" ж написала про те, що робити, якщо найближче до вас укриття не в належному стані, хто мусить за це відповідати та який тут алгоритм дій.

Морські дрони для української перемоги

Рубрика Морські дрони

Завдяки допомозі союзників "Укроборонпрому" і волонтерам наші Сили оборони поступово зрівнюють баланс сил на суходолі (хоча у росіян все ще більше техніки та боєприпасів). А винищувачі F-16 дадуть українським ВПС перевагу над окупантами у небі. 

Лише на Чорному морі все сумніше, бо у росіян досі є тотальне домінування. Тут рф має ескадру фрегатів-ракетоносців (і катери з аналогічним озброєнням), підводні човни та чимало кораблів підтримки: від розвідувальних до міношукачів. 

Але українці знайшли рішення — протистояти росії в морі допомагають морські дрони. "Рубрика" розбиралася, як працює це рішення та яку саме перевагу воно дає.

1
770

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.
Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: